Palomuseo

Svensk information av brandmuseum finns här.
Information of fire museum in English is available here.

Kokkolan palomuseo

Vuonna 2003 avattu palomuseo on paikallinen erikoismuseo, joka sisältää Kokkolan VPK:n, Kokkolan palolaitoksen ja Kaarlelan VPK:den palosuojelun historiaa saman katon alle.

Museoon on kerätty kalustoa aina 1800-luvun käsikäyttöisestä sylinteriruiskusta 2000-luvun viranomaisradiopuhelimeen. 

Kokoelmat sisältävät myös toimintansa jo lopettaneen Kokkolan VPK:n kalustoa ja esineistöä. Esineistöön kuuluvat muun muassa palokunnan komppanioiden paraatiliput ja -lyhdyt, joilla ilmaistiin yöaikaan komppanianpäällikön läsnäolo palopaikalla, ensimmäinen palokunnan ostama käsivoimaruisku sekä palokunnan muuta käyttämää kalustoa.

HälytyskeskusErikoisuutena mainittakoon VPK:n aseman ullakolta löytynyt Kokkolan VPK:n kirjalainasto, jota VPK ylläpiti ennen kunnallisen kirjastolaitoksen perustamista osana jäsentensä sivistystyön edistämistä. Täten palomuseo jatkaa VPK:n toimnnan perinnön ylläpitoa.

Aukioloajat

Museo on kesäaikaan avoinna yleisölle. Museoon ei ole pääsymaksua. Huomioittehan että tilamme eivät ole esteettömät.

Muina aikoina museoon pääsee tutustumaan sopimalla vierailun etukäteen museovastaavan kanssa. Yhteystiedot löydät oikeasta sivupalkista.

Veteraanipaloautot

Palomuseolla on kaksi museopaloautoa, joita ei tilan puutteen vuoksi säilytetä palomuseolla. Museon ja VPK:n yleisötapahtumissa museoautoja voi olla mahdollisuus päästä ihailemaan.

Chevrolet-museopaloautoChevrolet-paloauto tuli Kokkolan palokunnalle vuonna 1931. Alkuperäisen korityön oli tehnyt helsinkiläinen Veljekset Kulmala. Autossa on 600 litran vesisäiliö ja kiinteä autopumppu. Chevrolet oli mukana jatkosodan aikaan tapahtuneessa Kokkolan Forsiitti- ja Dynamiittitehtaan räjähdyksessä vuonna 1942, jossa menehtyivät palomiehet Aleksanteri Hänninen ja Sten Kyrin.

Auto selviää räjähdyksistä vahingoittumatta. Huonompi tuuri käy 1950-luvun alussa navettapalossa jossa lannoitteiden räjähtäminen vahingoitti korirakenteita. Palokunta rakensi itse korityöt, tuloksena on ainutlaatuinen 1900-luvun alun avopaloauto, jossa miehistö kokonaisuudessaan matkustaa kasvot menosuuntaan.

Chevrolet siirtyy 1960-luvulla Kokkolan VPK:n käyttöön. VPK:n toiminnan hiipuessa Chevrolet varastoitiin lämpimään autotalliin, josta se entisöitiin ja rekisteröitiin museoautoksi vuonna 1978.

Land-Rover museopaloautoLand-Rover on Kaarlelan VPK:n ensimmäinen paloauto. VPK osti auton puhelimitse. Sodan jälkeisessä Suomessa, aikana jolloin asfalttitiet olivat kaupunkien etuoikeus, nelivetoinen kevyt paloauto kohensi maaseutukuntien sammutustehoa.

Autossa oli tehdasvalmiina 800 litran vesisäiliö, hyökkäysletkukela sekä peräasenteinen palopumppu imuletkukalustoineen. Land-Roveriin tehtiin vuosien saatossa monta takajousiremonttia, joiden syyksi paljastui aikoinaan yksinkertainen syy: autoon oli lastattu liikaa palokalustoa suhteessa sen kantokykyyn.

Auto oli palokunnan käytössä aina 90-luvulle asti. jolloin se muutoskatsastettiin museopaloautoksi. 

Yhteystiedot

Kaarlelan Vapaaehtoinen Palokunta ry
Ventuksentie 84, 67600 Kokkola
Karttalinkki

Sähköposti
palokunta(ät)kaarlelanvpk.net

Palomuseon aukioloajat ja yhteystiedot
25.6. - 26.7.2019 päivittäin klo 12 - 17
Museoon on vapaa pääsy. Lue lisää

Kesäkauden ulkopuolella vierailut erikseen sovittaessa osoitteesta palomuseo(ät)kaarlelanvpk.netKaarlelan VPK | Ventuksentie 84, 67600 Kokkola
Vapaaehtoisuuden voimalla vuodesta 1935. Sivut rakentanut 1204. Ylläpito